De 61-jarige linkse politica Claudia Sheinbaum is zondag verkozen tot de eerste vrouwelijke president van Mexico. Ze haalde volgens de voorlopige uitslagen 58 tot 60 procent van de stemmen, terwijl belangrijkste rivaal Xóchitl Gálvez bleef steken op 27 tot 28 procent.

De wat stijf en elitair overkomende Sheinbaum volgt de populaire president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) op en was van 2018 tot 2023 al burgemeester van Mexico-Stad.

Maar wie is de vrouw die na 68 mannelijke voorgangers in de 200-jarige geschiedenis van de Mexicaanse Republiek de eerste ‘presidenta’ wordt? Business Insider zet vijf dingen die je over Claudia Sheinbaum moet weten op een rij.


1) Ze is oorspronkelijk klimaatwetenschapper en won in 2007 met het klimaatpanel IPCC de Nobelprijs voor de Vrede

Claudia Sheinbaum studeerde natuurkunde aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), behaalde een master in Energietechnologie en een doctoraat in Milieutechniek. In 2007 trad ze toe tot het VN-klimaatpanel IPCC en schreef mee aan het rapport ‘Mitigation of Climate Change‘. In datzelfde jaar won het IPCC de Nobelprijs voor de Vrede.

Naast haar bijdragen aan IPCC-rapporten heeft ze ook meer dan honderd andere wetenschappelijke publicaties en twee boeken op haar naam staan over energie, milieu en duurzame ontwikkelingen.

2) Ze drong als burgemeester het aantal moorden in Mexico-Stad fors terug

Sheinbaum trad op 5 december 2018 aan als burgemeester van Mexico-Stad, of formeel gezien eigenlijk als hoofd van de regering van die miljoenenstad. Ze was daarmee op een interim-periode van Rosario Robles tussen 1999 en 2000 na ook de eerste vrouw in die functie.

Tijdens haar burgemeesterschap wist ze het aantal moorden in Mexico-Stad fors terug te dringen. Het aantal moorden in de door drugsgeweld geteisterde stad halveerde volgens het Nationale Statistiekbureau van Mexico in de jaren dat zij daar aan de macht was, al worden er ook vraagtekens gezet bij die cijfers.

Sheinbaum maakte in haar campagne volop gebruik van de gedaalde moordcijfers en stelt dat de afname door vier factoren is veroorzaakt: meer aandacht voor de achterliggende oorzaken van criminaliteit, meer en betere politie, het goed gebruik maken van inlichtingen en verbeterde samenwerking tussen veiligheidsdiensten.

3) Haar politieke carrière is nauw verweven met die van de populaire vertrekkend president 'AMLO'

President Andrés Manuel López Obrador overhandigt Claudia Sheinbaum in september 2023 symbolisch het leiderschap van de Morena-partij. Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto/Shutterstock via ANP
President Andrés Manuel López Obrador overhandigt Claudia Sheinbaum in september 2023 symbolisch het leiderschap van de Morena-partij. Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto/Shutterstock via ANP

Claudia Sheinbaum beloofde in haar campagne "een tweede verdieping" te gaan leggen op de fundering die haar mentor en populistische voorganger Andrés Manuel López Obrador - oftewel AMLO - heeft gelegd.

Haar politieke carrière is dan ook nauw verweven met die van AMLO. Hij haalde haar in 2000 als milieusecretaris naar de regering van Mexico-Stad toen hij daar burgemeester was. In 2006 was ze woordvoerder en lid van het campagneteam van AMLO bij de toen door hem verloren presidentsverkiezingen.

Toen hij in 2018 wél president werd, trad Sheinbaum vrijwel gelijktijdig aan als burgemeester van Mexico-Stad. In de afgelopen verkiezingscampagne beloofde ze het sociale beleid van AMLO grotendeels voort te zetten, al benoemde ze ook drie nieuwe speerpunten: de energietransitie, het milieu en vrouwenrechten.

4) Ze koos een afwijkende koers tijdens de coronapandemie

Als burgemeester van Mexico-Stad voerde ze tijdens de coronapandemie een eigen op de wetenschap gebaseerde koers. Die week volgens Trouw flink af van het nationale beleid in Mexico. Zo moedigde ze het gebruik van mondkapjes actief aan, terwijl president AMLO juist weigerde een mondmasker te kragen, ook toen hij zelf besmet raakte met het coronavirus.

Verder zette ze vol in op testbeleid en ging ze tijdens besmettingspieken over tot extra winkelsluitingen, terwijl het nationale beleid er juist op was gericht zo min mogelijk maatregelen dor te voeren die de economie zouden schaden.

5) Ze staat voor enorme uitdagingen

Nu ze verkozen is als 'presidenta' staat Sheinbaum voor enorme uitdagingen. Allereerst zal ze hard op moeten treden tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Mexico. Het landelijke moordcijfer is nog altijd een van de hoogste ter wereld en alleen al in aanloop naar de verkiezingen werden tientallen kandidaten voor bestuurlijke functies vermoord.

Daarnaast zal ze volgens CNN ook de verhoudingen met grote buur VS goed moeten zien te houden, zowel wat betreft handel als vanwege alle problemen die spelen rond drugs en migratie. Dat zal extra moeilijk worden als Donald Trump in november tot president wordt verkozen.

Verder zal ze onder meer het zeer nijpende watertekort en het enorme gat in de Mexicaanse begroting moeten bestrijden.

LEES OOK: Donald Trump probeert mogelijk langer aan de macht te blijven na een eventuele tweede termijn als president, vreest Nobelprijswinnaar Stiglitz